جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ شنبه ۲۹ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    عرفان / سير و سلوک - مقدمه / فصل سيزدهم: صبر
    صبر در سلوک معنوي

    کسي که مي‌خواهد مسير تقرّب به سوي حق‌تعالي را بپيمايد، بايد در مقابل شدائد و سختي‌هاي اين راه پر پيچ و خم صبور باشد. اساساً رسيدن به هيچ موفّقيّتي بدون پشت سر گذاشتن مشکلات و مواجهه با موانع، امکان‌پذير نيست و حرکت به سوی خدای سبحان نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود و موانع و مشکلاتی مخصوص به خود دارد که محتاج صبر فراوان است. صبر در سلوک معنوی ثمرات والائی برای سالک دارد. چنانچه قرآن کریم مي‌فرمايد:

    «إِنَّ الَّذينَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ أَلاَّ تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا وَ أَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتي‏ كُنْتُمْ تُوعَدُونَ ، نَحْنُ أَوْلِياؤُكُمْ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ فِي الْآخِرَةِ» [1]

    بي ترديد کساني که گفتند: پروردگار ما «الله» است، سپس پايداري نمودند، فرشتگان بر انها فرود آيند و (گويند) که هرگز مترسيد و غمگين نشويد و شما را مژده باد به بهشتي که (در دنيا) وعده داده مي‌شديد. ما سرپرستان و دوستان و ياران شما در دنيا و‌ آخرتيم.

    از اين آيۀ شریفه معلوم مي‌شود كه لیاقت نزول ملائكه، منحصر به وجود مبارک پیامبران الهی نیست، بلكه فرشتگان بر ائمۀ طاهرين«سلام الله علیهم» و در مرتبۀ بعدی بر اهل معرفت نیز نازل می‌شوند و ضمن اینکه مفتخر به مکالمه با اهل دل هستند، به آنان می‌گویند: «أَلاَّ تَخافُوا وَ لا تَحْزَنُوا»، يعني ای کسی که راه تقرّب به پروردگار متعال را می‌پیمائی، مواظب باش از گذشته‌ها اصلاً و ابداً غصّه نداشته باشي و با يك دنيا نشاط، از آينده نیز هراسی در دل راه ندهی كه ما در اين دنيا يار و ياور تو هستيم و نمي‌گذاريم شيطان انسي و شيطان جنّي بر تو حكومت كند و در آخرت نیز با تو خواهیم بود.«نَحْنُ أَوْلِياؤُكُمْ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ فِي الْآخِرَةِ»

    سالک باید از میان طوفان حوادث دنیای مادّی حرکت کند تا به مقصد برسد. دنيا به مثابۀ يک دريا است که طوفان و آشفتگي دارد. کسي که در دريا مسيري را طي مي‌کند، بايد منتظر امواج سهمگين و طوفان‌هاي شديد باشد و جزر و مدّ دريا را تحمّل نمايد. اميرالمؤمنين علي«سلام الله علیه» مي‌فرمايند:

    «الدُّنْيَا بَحْرٌ عَمِيقٌ قَدْ غَرِقَ فِيهَا خَلْق كَثِيرٌ» [2]

    بسياري از مردم تاب و تحمل طوفان و گردآب را ندارند و تسليم مشکلات مي‌شوند و از مقصود باز مي‌مانند. صبر و استقامت مي‌تواند انسان را از بين امواج دريا عبور دهد و به مقصود برساند. اگر کسي در این دریای طوفانی صبوري پيشه نکند، در همان ابتداي ورود به دور خود مي‌چرخد و نهايتاً غرق خواهد شد و اين همان سقوط به ورطۀ غفلت است.

    اگر سالک در سير خود به مانع يا مشکلي برخورد، اوّلاً بايد تلاش کند و به حل مشکل بپردازد، اگر گره‌اي در کار او ايجاد شده است با صبر و حوصله، سعي کند گره را باز کند. ثانياً اگر حل مشکل ميسّر نشد، حق ندارد در پشت مانع بايستد، بلکه بايد از کنار مانعِ پيشِ رو، عبور کند و به حرکت خود ادامه دهد. ثالثاً اگر مانع نظير سدّ محکمي در مقابل او خودنمايي کرد و اجازۀ عبور به وي نداد، بايد به تحمل شدائد و سختي‌ها تن سپارد و با به دوش گرفتن مشکل، بدون هيچ توقفي حرکت خود را ادامه دهد. در هر صورت توقّف در مسير حرکت ممنوع است و سقوط و گمراهي سالک را به همراه خواهد داشت. و گويا در قاموس انسان نوشته شده است: «توقّف ممنوع!»

    سیر و سلوک نیز نظیر هر امر دیگری ممکن است با شکست‌های متعدّد مواجه شود. آنچه سالک را از مسیر حرکت خارج می‌سازد، هراس از شکست و ناامیدی از ادامۀ حرکت است. سالک باید اگر حتّي هزار مرتبه با شکست روبرو شد، هراسی در دل راه ندهد و با صبر و حوصله مجدداً حرکت خود را از سر گیرد. خداوند متعال کسانی را که پس از شکست در مسیر حرکت به سوی او باز می‌گردند و در جهت جبران خساراتی که به خود وارد نموده‌اند، بر می‌آیند دوست دارد. چنانکه قرآن کریم می‌فرماید:

    «إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابينَ وَ يُحِبُّ الْمُتَطَهِّرينَ»  [3]

    اگر چنین صبری همراه سالک باشد، به لقای پروردگار متعال نائل خواهد شد و مخاطب آیات الهی می‌گردد که فرمود:

    «يا أَيَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ، ارْجِعي‏ إِلى‏ رَبِّكِ راضِيَةً مَرْضِيَّةً ، فَادْخُلي‏ في‏ عِبادي، وَ ادْخُلي‏ جَنَّتي» [4]

    و همچنين:

    «إِنَّ الْمُتَّقينَ في‏ جَنَّاتٍ وَ نَهَرٍ ، في‏ مَقْعَدِ صِدْقٍ عِنْدَ مَليكٍ مُقْتَدِر» [5]

    جايگاه كسي كه به واقع راه را پيموده است، نزد خود خداوند است و در لحظۀ مرگ به او خطاب مي‌شود: اي كسي كه به مقام لقاء‌ رسيده‌اي نزد پروردگار خود بيا. نمي‌گويد بيا در بهشت! بلکه او را به مقام عنداللهی دعوت می‌نماید و این پاداش صبر و استقامت او است.

     

     

    پی نوشت ها:

    [1]. فصلت / 31-30

    [2]. تفسير الامام العسکري«ع»، ص 431

    [3]. البقرة / 222

    [4]. الفجر /30-27

    [5]. القمر / 55-54

     

     

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365